't Belsenspan

huifwagen   koets   demonstraties met Belgische trekpaarden

Het Belgisch trekpaard

Uiterlijke kenmerken:

Het Belgisch trekpaard heeft een krachtig en gedrongen lichaam met een schofthoogte van ongeveer 1,70 m. Het gewicht ligt tussen de 800 en 1100 kg. Het hoofd is naar verhouding klein met een korte, zware hals en dubbele manenkam. De achterhand is goed ontwikkeld met dikke billen en korte, maar zeer sterke benen met zwaar behang. Er zijn meerdere kleurslagen mogelijk, waarbij bruinschimmel het meest overheersend is, maar ook blauwschimmel, vosschimmel, appelschimmel, zwart, bruin en voskleurig komen voor.


Karakter:

Net als de mens heeft elk paard zijn eigen karakter, maar het Belgisch trekpaard is toch zeker erg rustig, betrouwbaar en vriendelijk te noemen. Door deze eigenschappen worden zij tot de koudbloedige paardenrassen gerekend. Het Belgisch trekpaard heeft net als andere paarden een zeer goed geheugen. Daarnaast zijn zij zeer harde werkers, die goed reageren op stem, aanwijzingen, maar ook op stemming. Behandel het paard goed, eerlijk en met respect en u kunt eenzelfde behandeling terug verwachten.


Geschiedenis:

Vroeger werd er 'lukraak' met paarden gefokt en ontstonden er vele kruisingen. Desondanks leken de meeste paarden op elkaar, omdat ze hetzelfde werk moesten verrichten. Vlaanderen stond echter wel bekend om haar trekpaarden. Karel de Grote schijnt al in 807 een koppel Belgische paarden naar de Kalief van Bagdad gestuurd te hebben. Ook bij de Romeinen was het een geliefd paard. Het Belgisch trekpaard werd veelvuldig als oorlogspaard gebruikt, vanwege zijn makkelijke karakter, kracht, imposante vertoning en een snelle draf, zelfs tot in de tweede wereldoorlog. Daarnaast werden ze steeds meer gebruikt om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw en in de haven. Het Belgisch trekpaard staat door kruisingen aan de basis van veel paardenrassen, zoals de Shire uit Groot-Brittannië, de Percheron uit Frankrijk, de Clydesdale uit Schotland en vele anderen. Om de al aanwezige paarden te verbeteren, werden rond 1910 ongeveer 35.000 Belgische trekpaarden geëxporteerd naar onder andere Groot-Brittannië, Zweden, Rusland, Italië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Canada en Amerika. Door de motorisering na de tweede wereldoorlog werd het trekpaard overbodig. In 1950 zijn er ruim 200.000 trekpaarden in België geteld. Nog voor de eeuwwisseling was dit aantal gedaald tot onder de 6000! Gelukkig schijnt het tegenwoordig weer wat beter te gaan. Al is dit puur te danken aan particuliere en hobbymatige fokkers.


Belgische trekpaarden van het Belsenspan:

Johan en Marietje Hulsman hebben al hun hele leven een voorliefde voor Belgische trekpaarden gehad. In 1984 hebben zij hun eerste Belgische trekpaard gekocht. Dit was Ingrid van de Keuterbrink. In eerste instantie niet om hiermee werk te verrichten, maar meer omdat zij en zijn ouders vonden dat bij een boerderij simpelweg een Belgisch trekpaard hoort. Ingrid heeft vijf veulens gekregen, Luuk, Niek, Petra, Romy en Tom. Ingrid mocht zo af en toe voor de wagen om bijvoorbeeld de aardappelen van het land te halen of voor een ritje door het bos. Na een cursus te hebben gedaan werd het mennen voor Johan Hulsman pas echt een hobby en deze hobby is uitgegroeid tot wat 't Belsenspan nu is. Petra heeft drie veulens gekregen; Aron, Beauty en Cor. Beauty loopt nog altijd bij ons in de weide (maar ook graag voor de wagen) en is de grootmoeder van de huidige kudde. Enkele paarden hebben wij aangekocht, maar de meesten zijn een afstammeling van Beauty. Hieronder ziet u een lijst van onze kudde. Op de foto ziet u de paarden in wintervacht, klik hierop voor een vergroting.


Beauty   van de Vennenberg
geboren 21-06-1994
merrie
bruinschimmel
vader: Simon  uit de Vinkenpeel
moeder: Petra  van de Vennenberg
Kyra   van de Vennenberg
geboren 02-06-2000
merrie
bruinschimmel
vader: Sunny  van 't Bloemenhof
moeder: Beauty  van de Vennenberg
Dorus   van de Geer
geboren 02-04-2001
ruin
bruinschimmel
vader: Bloc  van Damshof
moeder: Odilia  van 't Loo


 
 

Saartje   van de Lovie
geboren 01-05-2001
merrie
bruin
vader: Jeroen  van de Molenberghoeve
moeder: Bella  van het Veldhof
Merel   van de Tippe
geboren 11-07-2001
merrie
vosschimmel
vader: Renzo  van het Zwaanen Heike
moeder: Evita  van Dedem
Bianca   van de Vennenberg
geboren 06-04-2002
merrie
bruinschimmel
vader: Sunny  van 't Bloemenhof
moeder: Beauty  van de Vennenberg


Rosa   van de Tilia Hoeve
geboren 21-05-2002
merrie
bruinschimmel
vader: Renzo  van het Zwaanen Heike
moeder: Roelie  van Archem
Saskia   van de Vennenberg
geboren 14-03-2005
merrie
bruinschimmel
vader: Star  van Buitenkamp
moeder: Silke  van de Stappe
Babet   van de Vennenberg
geboren 29-03-2010
merrie
bruinschimmel
vader: Eros  van de Vennenberg
moeder: Bianca  van de Vennenberg
Kim   van de Vennenberg
geboren 15-04-2011
merrie
bruinschimmel
vader: Michael  du Blanc Bois
moeder: Kyra  van de Vennenberg
Sieneke   van de Vennenberg
geboren 19-04-2012
merrie
bruinschimmel
vader: Michael  du Blanc Bois
moeder: Saskia  van de Vennenberg
Beau   van de Vennenberg
geboren 23-04-2012
merrie
bruinschimmel
vader: Michael  du Blanc Bois
moeder: Bianca  van de Vennenberg
Reiny   van de Vennenberg
geboren 24-04-2013
merrie
bruin
vader: Michael  du Blanc Bois
moeder: Saartje  van de Lovie
Mira   van de Vennenberg
geboren 19-04-2014
merrie
vosschimmel
vader: Brammetje  van Scherpwijk
moeder: Merel  van de TippeOpbellen
E-mail
Info